פסקת הפתיחה
תלמידים רבים נוטים להתעכב לא לצורך בתחילת החיבור, בגלל רצון לפתוח את אותו בצורה מיוחדת (בעזרת ציטוט, דוגמה וכו' …) ו"להרשים" את הבודקים . אולם, בפועל אין כל סיבה לבזבז את הזמן היקר שלהם על כך.
פסקת הפתיחה היא החלק הפחות חשוב בחיבור ואין כל צורך לשרוף זמן יקר במחשבה על איך כדאי להתחיל. המרכז הארצי יודע שכותבים במחסור של זמן ולא מצפה לקבל יצירות של טולסטוי בסופו ולכן אין צורך בתפארת הפתיחה( אין זו שירת ימי הביניים פה).
על פסקת הפתיחה להציג לקורא, שלא נחשף עד כה לסוגיה עלייה נשאלנו, את הסוגיה, הדעות השונות לגביה ואת דעתנו.
חלקי פסקת הפתיחה
1) הצגת נושא הדיון – אנו יוצאים מנקודת הנחה שהבודק לא נחשף לדיון או לטיזר, וכי יש להציג לו את הנושא כאילו הוא פותח עיתון וקורא עליו בפעם הראשונה כעת. את הסוגיה נציג במשפט פשוט וקצר, ללא תוספות מיותרות( אפשר לרשום במבנה יבש וטכני החוזר על עצמו כמעט בכל חיבור).
בשנים האחרונות התפתח דיון ציבורי נרחב אודות ___________________.
בעת האחרונה הועלתה לדיון הציבורי הסוגיה לגבי___________________.
2) הצגת הצדדים השונים בדיון – נציג לקורא את העובדה שקיימת מחלוקת לגבי הנושא ואת הצדדים השונים. ניתן להציג רק את הצד בו אנו מצדדים, אך מומלץ להציג את שני הצדדים בקצרה.
נדמיין שאנו בהפגנה, כך שבכל צד של החדר קבוצה של אנשים עם שלטים ועליהם סלוגנים קצרים התומכים בדעתם. כך בדיוק יש להציג את הטענות של הצדדים השונים – ללא הרחבה וללא ביסוס. את הביסוס וההנמקה נרחיב בגוף החיבור (החלק החשוב באמת בחיבור הפסיכומטרי בו נמצא ה"בשר").
בעד ונגד ניסויים בבעלי חיים –
מצד אחד, יש הטוענים כי _________________________. מצד שני, יש הגורסים כי________________________.
התומכים ב_________ גורסים כי___________________. מנגד, יש הטוענים כי __________________________________.
3) הצגת דעתך האישית – בראש ובראשונה זהו חיבור דעה ולכן חובה לציין את הדעה האישית באופן שלא משתמע לשני פנים. ייתכן ותצדדו בטענה עם סייגים, אך חובה לציין במה אתם תומכים. אנו רוצים להקל על בודקי המרכז הארצי להבין את דעתנו בזריזות.
לדעתי, יש ________________________________________________.
אני סבורה כי_______________________________________________.
לכן, לעינות דעתי יש__________________________________________.
חלקי הפתיחה
הצגת נושא הדיון |
הצגת הצדדים |
הצגת דעתי האישית |
בשנים האחרונות התפתח דיון ציבורי נרחב אודות לגיטימיות המשך קיום ניסויים בבעלי חיים. התומכים בהמשך הניסויים טוענים כי הם הכרחיים להתפתחות המדע והפסקתם עלולה לגרור אובדן חיי אדם בעתיד. מנגד, יש הגורסים כי הניסויים אינם הולכים יד ביד עם ערכי החברה המודרנית וכי יש תחליפים אחרים לשימוש. לדעתי, יש להמשיך ניסויים בבעלי חיים לטובת התקדמות המדע.
דגשים בפסקת הפתיחה
- הפתיחה בעלת מבנה החוזר על עצמו שוב ושוב, כך שתרגולו יאפשר כתיבה כמעט אוטומטית במהלך המבחן. הפתיחה צריכה לקחת בין 4-6 דקות לכל היותר.
- אורך הפתיחה צריך להיות בין 5-8 שורות.(יכול להשתנות – תלוי גודל כתב).
- על הפתיחה לציין את שלושת החלקים שנלמדו.